Residential

Strawberry Ridge Farm

We worked closely with architects, interior design professionals, and landscapers to transform a large but outdated 1980s farmhouse and construct an additional 2,000 square feet of living space. The home’s modern yet comfortable aesthetic features a steel and white oak staircase and 16-foot-high living room windows overlooking a dramatic view of the Rattlesnake Valley. We designed and constructed an outdoor swinging daybed using steel, reclaimed fir, custom upholstery, and hemp rope. We also increased the garden size and created outbuildings for the family’s chickens, goats, and donkeys.

Daly Revival

The owners of this 1910 house saw its potential, despite decades of neglect and deferred maintenance. Peeling off layer after layer, we exposed the character underneath, polishing old brass hardware, refinishing original woodwork, and restoring coffered ceilings. We designed and built a new breezeway and replaced the dilapidated garage, reserving space for a vegetable garden. The kitchen was fully reimagined with modern features, while preserving its historical feel. Stepping into this house is like stepping back in time, but with a newly functional and elegant living space.

Artist’s Cottage

Originally a 450 square foot house with a detached garage, for this project we doubled the livable area while staying true to the cottage’s style and cozy feel. We added a loft bedroom above the garage, and built a new study that seamlessly connects the garage and loft to the main cottage. We created abundant custom storage throughout, and bumped out the kitchen to add a quaint breakfast nook with a natural, curved fir ceiling.

Flathead Lake Retreat

This new home fulfilled a dream for its owners, who camped on the land before building it: a family getaway that blends with the natural elements surrounding it. The roof’s slope mimics the slope of the land, with siding patterns that echo sky above and lake below. We repurposed reclaimed metal roof panels as siding, installed vertical grain fir trim and shop-built custom furniture, and used locally sourced, low-maintenance flooring. The house comfortably accommodates up to 18 people, yet feels warm and intimate, with playful elements such as wasabi green cabinets and backsplash tile. Two sleeping porches recreate the camping experience, with lanterns and large windows opening to the lakeshore nearby.

University Bungalow

We expanded this one-story home to become family-ready by adding two dormers above, creating an additional bedroom, bathroom, reading area, and sewing room. The upgrade also included an efficient heating system that reduced home energy costs despite the house’s increased square footage. To allow the owners to live in the structure during the process with minimal interruption, we created a temporary, exterior staircase for our crew’s access. This remodel won Fine Homebuilding magazine’s Remodel of the Year for 2011. Custom milled siding and interior mouldings help match existing architectural details.

Arts & Crafts Cottage

This large-scale remodel added 1300 square feet for a growing family. A new garage was added seamlessly to the existing footprint, and a second story was constructed. Beautiful finishes abound, and the new porch blends perfectly with the finished product.

Victorian Farmhouse

This house was featured in This Old House magazine, showing fine craftsmanship and period-appropriate details throughout, including both stained and painted fir trim, tiled bathrooms, and energy-efficient windows. We designed vertical grain hardwood floors to complement the client’s antique rugs.

Arts & Crafts Makeover

This project transformed an uninviting, 1980s cookie-cutter structure into a warm, inviting, Arts & Crafts home. Nooks and interior spaces highlight the client’s beautiful collection of artwork, and exterior spaces mesh with the surrounding landscape. Our craftspeople custom-built the front door, entry light, and battered-stone foundation.

The Hermitage

Our clients wanted a small meditation and writing sanctuary nestled on their property. We worked carefully within the existing landscaping to build a 100 square foot space that perfectly met their needs. Atop radiant floor heating, we overlaid a single piece of slate, cut and re-formed to show the rich, continuous grain. The hermitage features walls made of battered Chief Cliff stone, teak window and door frames, and hand-crafted leaded glass windows. The hardware is hand-forged in iron, and the roof is hand-crimped copper.

Cottage Makeover

This neglected and poorly maintained University home received a complete makeover in 2018.  Inconsistent design and nonfunctioning spaces were enhanced with a clean 1940s aesthetic.  Custom cabinetry and a small eating bar make the kitchen a warm and inviting space which is accentuated by paperstone countertops and a handcrafted tile backsplash.  The master bath features exquisite tile with a skilled layout and installation.  This home also boasts stunning views of the M and Mount Sentinel from the master bedroom.

Brick Bungalow

After using this home as an investment property for a number of years the owner decided to refurbish and move in.  Years of abuse by tenants required extensive work.  Modern lifestyle and family demands required more bath and kitchen space.  The owner is an avid baker and chose to make her kitchen a place of utility and warmth.  Previously unusable attic space was converted into loft space for overflow guests.  Hammocks were strategically hung so loungers could take in views of Missoula from the skylights.  Professionally designed and decorated this inviting space has truly become a home for the owner.

Commercial

Edward Jones Investments at Cambium Place

Scariano Construction designed and completed the interior of this new office building in the Old Sawmill District, creating a modern work environment for a small group of financial professionals. We chose hardwood and carpeting that brought a warm, spacious feel to the offices and conference room. Frosted glass maintains privacy while letting natural light through, and daylight harvesting technology maximizes the space’s energy efficiency.

The Runner’s Edge

The owners of this nationally recognized running store are repeat clients who turned to Scariano Construction when the store grew into a larger downtown location. We collaborated with them to design a fresh, open and inviting retail space and executed the remodel on a strict deadline. Custom reclaimed shelving and corrugated metal panels coexist with modern retail displays. A large gym area on the basement level serves as home to Run Wild Missoula, the local running club.

The Johnston Building

For this complete demolition and rebuild of a commercial space in a high-traffic area of Missoula, we supplied water to the adjacent property in exchange for windows on the east side of the building, allowing for fabulous views of the Missoula Valley. The building features tumbled brick, historic mouldings, and flooring salvaged from Bigfork, MT. This project won statewide historic awards, and matches the surrounding neighborhood so well that many people feel that they “remember” the building from an earlier time. The Johnston Building is now home to Meadowsweet Herbs, Ewam Buddhist Institute, and the Green Path Herb School.

The H.O. Bell Building

This 1930s former Ford dealership and auto repair shop was converted into office space and condominiums, exemplifying the loft living/urban infill trend popular across the country. The space features sandblasted concrete exterior walls and many salvaged materials. We were able to achieve LEED energy standards to ensure a highly efficient building.

Missoula Bicycle Works

This was a large-scale, award-winning renovation of the historic Sprouse-Reitz Building, with a carefully designed site plan that will accommodate future growth. We opened the space to maximize retail displays, used halogen fixtures to brightly light the bike repair area, and maintained interest by using a variety of colors and materials throughout. The front desk details are perfect for a modern bicycle shop, including acorn cap nuts just like those found on bicycles.

The Woody Building

In this update of a pre-WWII building, we created modern, professional offices in a former bar and boxing gym. Our work included hand-chiseled plaster that exposed the original brick, a conference area built from salvaged timber, etched glass sliding doors, and ornamental iron hardware. After removing three layers of flooring, we restored the original fir flooring and added custom millwork and doors.

James Bar

Originally commissioned to build the first James Bar in 2007 Scariano Construction is proud of the relationship forged over the years with the owners.  We frequently do maintenance work at James Bar and Al’s and Vic’s and we were excited to help with redesign of the James Bar in 2019.  One of the initial goals was to make James Bar unlike any place in Missoula.  This popular Missoula hangout boasts reclaimed wood trusses and ceilings, hardwood floors, abundant use of locally sourced fir, south facing garden windows, ceramic tile, large format vintage photos of musicians and warm, discreet uplighting.  For 2020 James Bar saw a horseshoe bar design enhancing the customer experience, the use of green walls, and elevated seating.